بسم الله الرحمن الرحیم
مکعب روبیک یک جورچین (پازل) مکانیکی است که در سال ۱۹۷۴ توسط یک مجسمهساز و پروفسور معماری مجارستانی به نام «ارنو روبیک» ابداع شد. مکعب روبیک چندین مدل دارد و در انواع مختلف ساخته شده است. معروفترین نوع آن مدل (۳×۳×۳) است که نه سطح مربع شکل در هر طرف دارد (در مجموع پنجاه و چهار سطح میشوند)، که به اندازه بیست و هفت مکعب کوچک به هم چسبیده فضا را اشغال میکند. سطح مکعب روبیک را شش رنگ پوشاندهاست، هر وجه یک رنگ. مخترع آن نام «مکعب جادویی» را برای آن انتخاب کرد که در سال ۱۹۸۰ با نام «مکعب روبیک» در جهان پخش شد و میتوان گفت که پرفروش ترین اسباب بازی جهان است.
اندازه هر طرف مکعب تقریبا برابر 5,715 سانتیمتر و شامل بیست و شش مکعب کوچک است. مکعب مرکزی هر وجه تنها نمای مکعب است و متصل به مرکز هستند و این برای آن است که دیگر مکعبها متصل شوند و توانایی چرخش را داشته باشند. در نتیجه بیست و یک قطعه وجود دارد، هسته مرکزی دارای سه محور متقاطع است که مرکز شش قطعه روی محورها را نگه داشته و به آنها و بیست مکعب کوچک پلاستیکی دیگر اجازه چرخش میدهد. مکعب روبیک دارای دوازده زاویه هست که دو رنگ را نشان میدهد، و هشت گوشه که سه رنگ را نشان میدهد، هر قسمت (هر زاویه) دو یا سه رنگ متفاوت را نشان میدهد، بدینگونه است که هیچگاه زاویهای وجود ندارد که دو رنگ شبیه ( مثلا قرمز و قرمز ) را نشان دهد! در اغلب مکعب های روبیک رنگ قرمز در مقابل رنگ نارنجی است ، زرد مقابل سفید و سبز مقابل آبی.
در مکعب معمولی (۳×۳×۳) روبیک: {(!۸ × ۳۸-۱) × (!۱۲× ۲۱۲-۱)/۲} یا 43,252,003,274,489,856,000 حالت متفاوت وجود دارد!!!
برای حل مکعب روبیک روشهای مختلفی وجود دارد، یکی از روشهای آسان برای حل مکعب روبیک، روش حل لایه به لایه است که البته این روش زمان طولانی تری نسبت به روشهای دیگر نیاز دارد.
در اين روش ما مکعب روبیک را براساس لايهبندي مکعب روبيک حل خواهیم کرد. اگر مکعب روبيک را به صورت عمودي به سه لايۀ مجزا تقسيم کنيم، لايۀ بالايي را «لايۀ اول» می نامیم (این لایه اولین لایه ای است که درست خواهد شد). دومين لايه را «لايۀ مياني» و لايۀ پائيني را «لايۀ آخر» ميناميم. در این روش اين لايهها را به ترتيب از بالا به پائين مرتب می کنيم.
فایل PDF روش حل لایه به لایه (2.61 مگابایت)